Kalandra fel!

A Kalandra fel! világa – 2. rész

Kormányzat és vallás

2014. augusztus 27. - MasterOfPapesz

Folytatjuk a sorozat világának ismertetését.

Kormányzat

Ooo földjén vegyesen előfordulnak demokratikus, diktatórikus, és feudális kormányzati formák. A leggyakoribb államforma a királyság, ilyen például Cukorország, Jégkirályság, Tűz királyság. Ooo földjének különböző uralkodói a Királysági Nagygyűlésen (Grand Meeting of Ooo Royalty) 150 évente találkoznak, és megbeszélést tartanak. Diktatórikus módszerekkel uralkodik a koboldok királya, Xergiok, illetve Citromgróf (Earl of Lemongrab), aki totalitárius városállammá alakítja át a Citrom Grófságot. Hasonló önkényuralmat vezet az Éjbolgyón (Nightosphere) Hunson Abadeer, Marceline apja. A „Paper Pete” („Papír Peti”) című részben Mildwin a moldók (Moldos) demokratikusan megválasztott vezetőjeként jelenik meg.
Némely királyság rendelkezik saját rendvédelmi szervezettel. Ilyen például a Banánőrség (Banana Guards) Cukorországban.

Vallás

Ooo földjén a legszélesebb körben tisztelt istenség Grob Gob Glob Grod, aki a Marson él. (A magyar szinkronos változatban egyszer sem hangzik el az istenség neve.) Rajta kívül isteni jellegű lénynek számít a Buli-isten (Party God), és a Halál. A Kozmikus Bagoly (Cosmic Owl) néven ismert entitásról azt tartják, hogy halálos álmokban jelenik meg.
Jake túlvilágról alkotott képzetei igen összetettek. A "New Frontier" ("Álom a láthatáron") c. részben azt mondja, hogy ha meghal, földi tudata szétárad, és a Mindenható (Glob) előtt felel a tetteiért. A "Marceline's Closet" ("Balhés bújócska") c. részben pedig buddhista filozófiát vall. Amikor Finn megkérdezi, mit csinál, azt feleli: "Eliminating desire from my heart. It helps pass the time" (a magyar változatban egész más hangzik el: "Pihentetem a szemem, amíg várunk. Jobban telik az idő."), azaz, kizárja a vágyakat a szívéből.
Akadnak keresztény jelképek is: Marceline házában van egy kép, amely mintha Szűz Máriát és Jézust ábrázolná. (A képnek nincs jelentősége a cselekmény szempontjából.)
A "Holly Jolly Secrets" ("Csip-csup titkok") c. részben sok karácsonyi utalás van, azonban úgy tűnik, a szereplők magával a Karácsonnyal nincsenek tisztában.

3. rész

Forrás: adventuretime.wikia.com

A bejegyzés trackback címe:

https://adventuretime.blog.hu/api/trackback/id/tr806628851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása