Kalandra fel!

Karakterjellemzés - Finn (UPDATED)

2014. szeptember 09. - Farting Squirrel

Rendszeresen fogunk közzétenni elemzéseket, a lehető legtöbb karakterről. Kezdjük is főhősünkkel, Finnel.

A bejegyzés SPOILERt tartalmazhat!!! A lényegesebb eseményeket tartalmazó szövegrészek háttere fekete színű, így csak kijelölés után olvashatók.
A cikk még nem teljes, tartalmaz hiányosságokat.

Finn egy kissé rendhagyó karakter a sorozatban. Ő talán az egyetlen szereplő, akinek egészen szélsőséges
 jelleme van. Ő a megtestesült jó, az ideális hős figura. Gond nélkül nekimegy akármelyik gonosz entitásnak, ezt kötelességének érzi, ugyanakkor kizárt dolognak tartja, hogy egy ártatlan "lénynek/-ben" kárt okozzon. Egyszerűen azért, mert nem helyes.
És éppen ez teszi olyan különlegessé a sorozatban, mivel más ilyen szélsőséges jellemvonásokkal rendelkező karakter nincs - legyen az jó vagy gonosz. Pl. Jégkirályt semmiképp nem nevezném végtelenül gonosznak, sőt, még csak simán gonosznak sem. Egyszerűen a kétségbeesett, magányos és depresszív hangulata készteti a gonosz tetteire. (De róla majd máskor.) Gonoszak között még szóba jöhet Hunson Abadeer, a Tűzkirály és a Halál. Bár én őket sem nevezném a megtestesült gonosznak... (De róluk is majd máskor, hiszen most Finnről van szó.)

Finnről elmondhatjuk, hogy nem tartozik Ooo földjének nagy koponyái közé, nem valami eszes, pl. a matekkal is vannak gondjai, ahogy ezt az első részben, a "Slumber Party Panic"-ben ("Pizsamabuli-pánik"-ban) láthattuk is. Ugyan már 12 éves (a sorozat kezdetekor), de valójában érthető a tudatlansága, hiszen nem volt senki, aki megtanítsa neki azokat a dolgokat, amiket normál esetben iskolában tanítanak. Korához képest feltűnően naiv is, ahogy ezt láthattuk például a 2. évad "The Eyes" (Azok a szemek) című epizódjában.

Amikor is Jake azt javasolja Finn-nek, hogy hívjanak egy sólymot, ami majd végez a lóval. Finn-nek ez nem tetszik, ezért Jake rögtön helyesbít; úgy értette, hogy a sólyom majd finoman rászáll, és elviszi a napfény és szeretet országába, ahol majd gondoskodik róla. Finn ezt elhiszi, így beleegyezik a "sólymos" megoldásba.

Ugyanakkor Finn rendkívül jó fizikummal rendelkezik, több részben is bizonyította már, hogy alkatához (sőt, egy emberhez) képest feltűnően erős. Ezt láthattuk pl. a "Memories of a Boom Boom Mountain" (A Bumm-Bumm-hegy emlékei) és a "Dad's Dungeon" (Útvesztő) című epizódokban. (Előbbiben gond nélkül birkózik a felnőtt martalócokkal, utóbbiban pedig kitépi az odaláncolt kardot a helyéről, majd könnyedén átdobja a feje felett a nála sokkal nagyobb Gonosz Szörnyet.) Az egyik epizódban ("Davey") egy határozott mozdulattal kiugrik a faházuk egyik magas pontjáról, majd néhány vicces fordulatot véve a levegőben, teljesen mereven, páros lábbal ér földet. Ez talán csak annak tudható be, hogy mégis csak egy rajzfilmről van szó, és a készítők poénból vagy nemtörődömségből figyelmen kívül hagyták a fizika törvényeit. Viszont a többi képessége magyarázható a háború óta történt mutáció hatásaival. Ez alapján Finn sem hétköznapi ember. Ez egyébként megerősítést is nyert a "Finn the Human" (Finn, az ember) című epizódban, amelyben bepillantást nyerhettünk egy olyan világba, ahol a Gomba Bomba nem robbant fel (hála Simon Petrikovnak), és 1000 év után is emberek élnek a Földön. Itt Finn-nek is sokkal emberibb kinézete van; nem pontszeme van, van orra, stb...

Múltja, élete

Finnt csecsemőkorában találták meg Jake szülei, Joshua és Margaret. Jake-kel együtt nevelték fel, ezért nem csak jó barátok, hanem testvérek (még ha vér szerint nem is). Finn valódi szüleiről nem tudunk sokat. A "Finn the Human" című epizódban feltűnnek abban a dimenzióban, amelyben nem robbant fel a Gomba Bomba. Akkor kiderül, hogy Finn családneve Mertens. Bár a valódi családi helyzetéről, és arról, hogy hogy került oda az erdőbe, ahol Joshua-ék megtalálták, nem lehet tudni.

<UPDATE>Az "Escape from the Citadel" című epizódban Finn találkozik az állítólagos apjával, ám ő nem túl barátságos Finn-nel, csak kihasználja, hogy megszökhessen a börtönéből. Nem úgy viselkedik vele, mintha valóban a fia lenne. Sőt, egy jelenetben úgy hivatkozik rá, hogy "guy" (=srác), mintha egy idegenről beszélne, ami arra enged következtetni, hogy nem emlékszik rá, vagy valójában nem is a fia. (Azt, hogy nem is a fia, megerősítené az is, hogy a "Finn the Human" (Finn, az ember) című epizódban Finn apja teljesen máshogy néz ki. És nem csak abban, mint Finn (pl. nincs orra), hanem a testalkata és a megjelenése is teljesen más.)</UPDATE szerk.: 2014. 10. 12.>

Azt tudjuk, hogy a sorozat kezdetekor Finn 12 éves volt. A 2. évad kb. háromnegyedénél, a "Mystery Train" (Rejtélyvonat) című epizódban ünnepli a 13. születésnapját. A sorozat készítője, Pen Ward állítása alapján, a 3. évad végén Finn 14 éves. Finnen látszik, ahogy keresztülhalad a pubertás koron. Megfigyelhető, például mikor sikít, hogy mutál a hangja. Észrevehetően mélyebb a hangja a későbbi évadokban, mint a sorozat elején, köszönhetően Finn (eredeti) szinkronhangjának, Jeremy Shada-nak, aki nem sokkal idősebb, mint az általa megszólaltatott karakter.

Személyiség és jellegzetességek (UPDATE 2015. 02. 02.)

Bár néha erőszakos és agresszív, Finn egy bátor és becsületes fiú. Törekvései, hogy egy nagy hős váljék belőle, némileg egyfajta erkölcsi sheriffé teszik Ooo földjén, ahogy megpróbálja megvédeni az ártatlan embereket és lényeket. Finn-nek nagyon erős felelősségtudata van, és feldühíti, ha képtelen segíteni másokon. Ennek és annak köszönhetően, hogy kissé együgyű, Finn gyakran érez ellentmondást abban, hogy mi a jó, és mi a rossz, mint például Marceline üzelmeivel a "Henchman" (A szolga) című epizódban.

Hősies természete ellenére szereti a "normális életet", anélkül, hogy felismernék és istenítenék hős mivolta miatt. Ezt a vágyát láthatjuk is a "Davey" című epizódban.

Finn szinte képtelen bármi gonoszat vagy igazságtalant tenni, és erősen küzd az ellen, hogy ilyet tegyen, amint ezt már számos epizódban láthattuk (Pl. a "City of Thieves" (Tolvajok városa) című epizódban nem hajlandó lopni, a "The Enchiridion"-ban (A kézikönyv) pedig képtelen megölni egy semleges hangyát.) Habár Finn keresztül megy egy kisebb változáson a "Frost & Fire" című rész következményei miatt, majd a 6. évad "Escape from the Citadel" után egészen magába fordul, és mondhatni depressziós lesz. Részben Láng hercegnővel való szakítása miatt (azóta magányos), részben pedig apja miatt, akiről azt hitte, hogy egy nagy hős, de rá kellett jönnie, hogy gonosz módon kihasználta, ráadásul miatta vesztette el a karját. Később, a "The Tower" című epizódban Finn bosszút akar állni az apján. Itt szinte már ijesztő, pszichopatikus Finn viselkedése; ahogy teljes nyugodtsággal építi a tornyot, hogy elérje apját, és közben egy dalt énekel (Baby's Building a Tower into Space) arról, hogy hogy fogja letépni a karját. Itt Finn-nek egy eddig nem látott oldalát mutatják be, ebből is látszik, hogy a sorozat nem a jó és a gonosz közti különbségekre van kiélezve, annál sokkal komplexebb. Ilyen az emberi természet; még a legjóságosabb emberek - esetünkben Finn - is kerülhet olyan helyzetbe, hogy gonosz dolgot tesznek.

Míg egy durva és kemény hősként ábrázolja magát, Finnek van egy gyengéd oldala is, amely képes befogadni a szeretetet és a együttérzést, ahogy azt láthattunk is gyerekkori szerelmével, Buborék hercegnővel és testvérbarátjával, Jake-kel kapcsolatban. Finn képes úriemberként viselkedni, ha hölgyekről van szó. Bár látszólag utálja a romantikus jeleneteket, annyira, hogy hányni is képes tőle - ezt láthattuk a "Go With Me" (Légy a párom) című részben. Azonban fejlődést mutat a románc és a fizikai szeretet elfogadása terén, mikor szándékosan megcsókolja Buborék hercegnőt a "Too Young"-ban (Időugrás), majd később Láng hercegnőt a "Burning Low"-ban (Túlfűtött érzelmek). Újra láthatjuk tőle ezt az elfogadást az "Dream of Love" (Ábrándos szerelem) végén, amikor már nem undorodik Fatörzs és Malac úr szenvedélyes csókolózásától.

Finn, barátairól való gondoskodása gyakorlatilag a védelmezőjükké teszi, amint azt láthattuk a "Tree Trunks" (Fatörzs) című epizódban, mikor Fatörzs majdnem meghalt, valamint mikor Jake-et mentette meg a "The New Frontier"-ban (Álom a láthatáron).

Összességében Finn egy nagyon kedves és önzetlen ember, aki mások biztonságát mindig a sajátja elé helyezi.
Ahogy Jake mondta: "He's a good kid with a kind heart." ("Rendes gyerek, és nagy szíve van." 3. évad 25. rész: Dand's Dungeon (Útvesztő))

 

Érdekességek

  • Finn-nek több félelme is van. Ezek többsége - ha nem az összes - felbukkan a "King Worm" (Hernyókirály) című részben. Pl.: az óceántól való félelme, a Démon (Lich)-től, a bohócoktól és a szellemektől való félelme, és az attól való félelme, hogy Buborék hercegnő túl fiatalnak tartja.
  • Finn deuteranópiában szenved, azaz a zöld színt nem látja. 

forrás: adventuretime.wikia.com ; hu.wikipedia.org

A bejegyzés trackback címe:

https://adventuretime.blog.hu/api/trackback/id/tr736666881

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása